30.8 C
Prizren
E hënë, 17 Qershor, 2024

Filmat e “ACTive” shfaqen në Festivalin “Pravo Ljudski”

ZumirajPravaFilmat e krijuar gjatë Shkollës Regjionale të Filmit Dokumentar “ACTive” patën premierën në Festivalin “Pravo Ljudski” në Sarajevë. “ACTive” i parë u mbajt në Prizren gjatë muajit korrik të këtij viti, kur 16 filmëbërës të rinj dhe të talentuar nga Ballkani morrën pjesë në një proces intensiv 8 ditësh të zhvillimit të idesë, shkrimit, hulumtimit si dhe regjisë dhe montimit të filmave të tyre.

Rezultati i kësaj punëtorie ishin pesë filma dokumentar të shkrutër të cilët tregojnë storie që nga jeta e një çifti lezbik në Kosovë, marrëdhëniet njerëzore në një hostel të Prizrenit apo jeta e një kasapi të ri të quajtur Ergjan.

“Debris” nga Aleksandra Aleksovska, Andi Thaqi, Jovanche Nedelkovski; “Invisibles” nga Ishak Jalimam, Monika Šimunac, Nita Zeqiri, Petar Antevski; “Small Talk” nga Darko Aleksovski, Sanja Raševi?, Vanesa Musovi?; “Spring in Summer” nga Edin Alija, Mila Radonjikj, Vanja Ristic dhe “Within” nga Lejla Mušanovi?, Norika Sefa, Relja Peki? ishin pjesë e programit “The Future is Here: Balkan Dox Workshops” të Zoom Rights, që është program i dedikuar të rinjëve në Festivalin e Filmit “Pravo Ljudski”. Filmat e prodhuar nga nxënësit e shkollave të mesme përmes programeve edukative të festivaleve regjionale Slobodna Zona, “Dokufest” dhe “Pravo Ljudski” poashtu u shfaqën si pjesë e këtij programi, i cili pati si qëllim të prezantonte gjeneratën e re të filmëbërësve nga Ballkani.

“ACTive” organizohet nga organizata të filmave dokumentar dhe filmëbërës nga Ballkani dhe Evropa, të cilët kontribojnë në skenën e medies së re dhe filmit dokumentar në rajon – “Studiorum” (Shkup), “Pravo Ljudski Film Festival” (Sarajevë), “DokuFest” (Prizren) dhe “MakeDox” (Shkup). Projekti është i mbështëtur nga Balkan Trust for Democracy (BTD).

Më Shumë

Konjufca: Lidhja e Prizrenit, njëra prej dy ngjarjeve më të rëndësishme të kombit tonë

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Glauk Konjufca, duke folur për rëndësinë historike të ngjarjes së Lidhjes së Prizrenit, tha se është njëra prej dy...

IKShPK-ja del me këshilla për mbrojtje nga temperaturat e larta

Temperaturat e larta që mbretërojnë në sezonin e verës ndikojnë negativisht në organizmin e njeriut sidomos te të moshuarit. Duke u ekspozuar në diell për...

Lajmet e Fundit