34.8 C
Prizren
E shtunë, 13 Korrik, 2024

Ish-kryetari i Malishevës Ragip Begaj dhe ish-ministri Bajram Hasani dënohen me nga dy vite e gjysmë burgim

Gjykata e Prishtinës e ka shpallur fajtor ish-kryetarin e Malishevës, Ragip Begajn, dhe e ka dënuar me burgim prej 2 vite e gjysmë.

Begaj është shpallur fajtor për veprën penale – keqpërdorim i pozitës zyrtare.

Po ashtu, Gjykata ka shpallur fajtor edhe ish-ministrin Bajram Hasanin dhe e ka dënuar me dy vite e gjysmë burgim.

Kompania “G&M Stone”, lidere në përpunimin dhe prodhimin e gurëve në Kosovë

Me nga dy vite burg janë dënuar Bashkim Krasniqi dhe Malë Krasniqi, të akuzuar gjithashtu për keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar.

Ndërsa, Hajdin Berisha, Faton Thaçi, Nazmi Kafexholli dhe Ahmet Rrahmanaj janë liruar nga akuzat.

Këta të pandehur akuzoheshin lidhur me pretendimet e Prokurorisë rreth planeve për ndërtimin e Zonës Ekonomike të Malishevës.

Aktgjykimi u shpall nga kryetari i trupit gjykues Vesel Ismaili.

“Bashkimi Reisen” organizon udhëtime turistike çdo natë: Prizren – Ulqin dhe Ulqin – Prizren

Përveç dënimit me burgim, Gjykata i ka obliguar të akuzuarit Ragip Begaj, Malë Krasniqi, Bajram Hasani, Bashkim Krasniqi që secili veç e veç t’i paguajnë të gjitha shpenzimet e procedurës penale.

Të njëjtit gjithashtu do të paguajnë secili veç e veç shumën nga 100 euro në emër të paushallit gjyqësor, si dhe edhe nga 100 euro në Fondin e kompensimit të viktimave.

Ndërsa, sipas gjyqtarit Ismaili, Malë Krasniqi nuk është provuar me asnjë provë të vetme se e ka kryer veprën penale për të cilën akuzohet në pikën 3 të aktakuzës.

Ky aktgjykim është marrë nga trupi gjykues në përbërje të: Vesel Ismaili – kryetar, dhe anëtarët Violeta Namani e Rrahman Beqiri kurse prokuror i rastit është Naim Abazi.

 

Çka përmban dosja e prokurorisë?

Sipas dosjes së Prokurorisë, Ragip Begaj, Hajdin Berisha, Bashkim Krasniqi, Malë Krasniqi, Bajram Hasani, dhe Faton Thaçi akuzohen për keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Prokuroria pretendon se e kanë bërë në atë mënyrë që si persona zyrtarë kanë mundësuar shpronësimin në zonat kadastrale Banjë, Bellanicë dhe Senik si dhe duke e shpallur këtë pjesë zonë me interes të veçantë.

Ndërsa Ahmet Rrahmanaj nga Prokuroria akuzohet për shpëlarje të parave në atë mënyrë që duke ditur se këto parcela janë blerë me aktivitete kriminale i ka transferuar dhe tentuar që t’i transferojë me qëllim të shmangies nga pasojat juridike.

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Bajram Hasani atë kohe, në një mbledhje të Qeverisë kishte propozuar kolegëve në kabinetin qeveritar një pikë e cila pritej t’i kushtojë buxhetit të Kosovës me dhjetëra miliona euro.

 

Ministri Hasani para kabinetit qeveritar kishte paraqitur një kërkesë të Komunës së Malishevës për krijimin e zonës së veçantë ekonomike e cila shtrihet në tri fshatra: Banjë, Bellanicë dhe Senik.

Mirëpo, ky propozim i ministrit Hasani ishte kundërshtuar pikërisht nga ish-bashkëpartiakët e dikurshëm, ministri Abelard Tahiri dhe Besim Beqaj.

Sipas Abelard Tahirit, në atë kohë, Qeveria e Kosovës nuk mund të hyjë në këso obligime pa e ditur saktë koston e projektit për shpronësim, meqë në arsyetimin e tij, ministri Hasani nuk kishte përmendur fare koston e shpronësimit

E se për çfarë kosto bëhet fjalë, ministri Hasani i kishte thënë Gazetës Jeta në Kosovë se nuk e di këtë, pasi që sipas tij Ministria e Ambientit duhet ta bëjë vlerësimin, mirëpo për një gjë thotë se është i sigurt, që nuk do të kushtojnë shumë.

Themelimi i kësaj zone të veçantë ishte propozuar të bëhet në komunë të Malishevës që prek tri fshatra, Banjën, Bellanicën dhe fshatin Senik.

“Saktësisht nuk mundem me folë, veç është diku mbi 50 hektarë”- ishte përgjigjja e Hasanit në atë kohë.

“Saktësisht nuk mundem me folë, veç është diku mbi 50 hektarë”- ishte përgjigjja e Hasanit në atë kohë.

E për këtë investim të madh të shpronësimit të mbi 50 hektarëve tokë private, ministri Hasani kishte thënë për Gazetën Jeta në Kosovë se nuk e kishte diskutuar fare këtë temë me kryetarin e partisë së tij, Fatmir Limajn, ani pse zona ekonomike prekte edhe fshatin e tij.

Për Hasanin, nuk është problem kostoja, sepse sipas tij, kur është interesi madhor ekonomik, shteti duhet të marrë përsipër edhe koston e cila do të shërbente për punësim.

Ndërsa me të ardhë në pushtet, Qeveria e re e Kosovës e drejtuar nga Albin Kurti kishte marrë vendim me të cilin e kishte anuluar vendimin paraprak të Qeverisë së kaluar për themelimin e “Zonës ekonomike të Malishevës”

Qeveria po ashtu kishte anuluar procedurat e shpronësimit të tokave në Banjë, Bellanicë e Senik, raporton Kallxo.

Më Shumë

70 aksidente trafiku për një ditë në Kosovë, 34 prej tyre me të lënduar

Vetëm gjatë ditës së djeshme, policia ka raportuar për 70 aksidente në trafik. Prej tyre, 34 kanë qenë me të lënduar, teksa 36 të tjerë...

Punime intensive për ndërtimin e tualeteve publike në Prizren

Punimet për ndërtimin e tualeteve publike përballë ndërtesës së Administratës Komunale në Prizren po vazhdojnë me intensitet të lartë. Ky projekt është pjesë e aktiviteteve...

Lajmet e Fundit