13.8 C
Prizren
E mërkurë, 17 Prill, 2024

Kosova një shtet pa zot shpije, ku kullosin turq e shkije

NueOroshiMr.sc.Nue Oroshi

Ka kohë që personalishtë kam ndezurë këmbanën e alarmitë përmes opinoneve të mija të botuara kohë më parë nëpër gazeta revista si dhe portale informative shqiptare, rreth dominimitë të politikës serbe dhe turke në Kosov. Ky alarmë i imi ishte shqetësues për atdhetarët shqiptarë kudo në botë, por nukë u pritë mirë nga qarqet politike në Kosovë që jan përquesë të dominimitë të politikës turko-serbe në Kosov. Koha më parë kisha njoftuarë opininin shqiptarë me këto shkrime, dy re të zeza mbi Prizrenin, udhëkryqetë shqiptare në mes perëndimit dhe lindjes apo Bashkimi Kombëtarë si rrugë e vetme në 100 vjetorin e Pavarsisë, pse Evropa e ka harruar Kosovën, me Beslidhje Kastriotike drejt Shqipëris Etnike apo mallin e shkret e hanë kuajtë e verbër, në Kosovë vriten atdhetarët e perfitojnë pushtetarët, apo, punon fatkeqi e han barkdreqi, dhe shum paraqitje të tjera që kishin qëllim parësor vetdisimin e shqiptarëve që mosë ta pranojn dominimin e politikës serbo-turke ne Kosov.

Personalishtë e dhashë edhe një shembullë konkretë të mospranimitë të këtyre dy politikave serbo-turke në Kosovë, ku me fakte demantova vendimin e Parlamentit të Kosovës mbi ligjin famëkeq mbi Qendrën Historike të Prizrenit i aprovuar nga Parlamenti i Kosovës i cili jepte kompetenca të paparashikushme ndonjëherë Kishës Ortodokse serbe, si dhe për një kohë të gjatë e mbrojtja logon e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, e ku në kët rastë ishte direktë e involvuarë politika turke e Erdoganit, për heqjenë e kësajo logo të shenjët sepse i pengonte dhe sod e kësaji dite i pengon politikës turke Lidhja Shqiptare e Prizrenit. Edhe në kët rastë fatkeqsishtë Asambleja Komunale e Prizrenit e pranoji kët shëmti, të paparë ndonjëher.

Aty kam vërtetuarë përsonalishte se Politika e Kosovës ësht nën ndikiminë e politikës serbe dhe turke, dhe mu smë mbeti gjë tjetër përveq që publikishtë të deklaroji dorheqjenë time të parevokushme nga detyra e këshilltarit Komunal në Prizren, dhe të njoftoji opinionin e gjerë shqiptarë se Asambleja Komunale e Prizrenit, ësht një Asamble e cila ësht si një Asamble e një Lagjeje periferike të Stambollit, e cila komplet punonë për Interesa Turke në Prizren.

Fatkeqishtë koha e vërtetoji se unë kisha të drejtë. E themë fatkeqsishtë për faktinë se kisha dëshir që mosë të kisha të drejt dhe që politika e Kosovës, në përgjithësi e ajo e Prizrenit në veqanti të orjentohen, drejt Integrimitë të Kosovës në Evrop, porë politika në Kosovë tani ka marrë kahje komplet në të kundërten pra ka marrë kahje Aziatike, më një dominim të fort ruso-serb në kët politik. Vizitatë e kohëpaskoshme që bëjn zyrtarët serbë në Kosovë Daciq, Vuliqë dhe ndonjë tjetër, ku deklarojnë haptasë se Kosova ësht Serbi, dhe nukë mirrenë asnjë masë nga udhëheqsit politikë të Kosovës, për tu penguarë këto vizita, përveqë se ndonjë deklaratë e Hajredin Kuqit që ka për qëllim të bëji biznes politikë, dhe që e demantonë vetën ende pa dalë ditën tjetër në mjetët e informimitë, ende pa le dielli në mëngjes fjalët e Hajredin Kuqit i merrë era, dhe ato fjalë tani më jan shëndrruarë në objektë talljeje tekë populli shqiptarë në Kosovë, ku thuhet së “Kur flet Hajredin Kuqi në mes të pranverës bie dushku”.
Ky veprim i ti ësht një papërgjegjësi e plotë e fjalës publike të një politikani kontravers që e luanë rolinë e një politikani të dirigjuar, sikurse të ishte një figurë shahu që lëvizet në qdo drejtim nga shefi i ti Hashim Thaqi. Derisa politikanët serbë për qdo ditë bëjn propagandë politike në Kosovë pa u penguarë fare, sikurë Kosova të mosë ketë fare institucione shtetërore, kët propagandë zgjedhore tani e kanë filluarë edhe politikanët Turqë.

Në fjalimin e djeshëm elektoralë në Prizren Erdoganë deklaroji publikishtë, se Kosova ësht Turqi, Daciq deklaronë se Kosova ësht Serbi, dhe un e njoftoji opinionin e gjerë shqiptarë se Kosova tani ësht mbeturë pa zotë shpije ku kullosin turq e shkije. Për kët tubim elektoral ne Prizren mjetët e informimit njoftojn se “Thaçi, Rama dhe Erdogan nuk janë ndalur së shprehuri se janë vëllezër, edhe gjatë vizitës së tyre në Prizren, ku u pritën nga shumë qytetarë. Meqë i gjithë ky organizim u bë në kohë fushate, në këtë tubim, në secilin fjalim të tyre, përkrahje iu dha Ramadan Mujës, i cili është kandidat për kryetar të kësaj komune.

Kryeministri i Turqisë tha se e falënderon Mujën që personalisht e ka ftuar të marrë pjesë në këtë tubim”. Prandaji tani më elektorati shqiptarë në Kosovë në përgjithësi e sidomosë aji në Prizren në veqanti, duhetë ta ketë të qartë se qdo votë që ju ipet PDK dhe AKR, në Kosovë e në veqanti në Prizren ësht votë që Kosovën e largonë nga rruga e nisurë drejtë integrimitë të Kosovës në Bashkimin Evropian, ësht votë e cila Kosovën e afronë edhe më shum me politikat serbo-turke, ësht votë që shqiptarët i orjenton drejt shkrepave të Azis ku fatkeqsishtë në këto shkrepa tani kemi edhe djem shqiptarë që po e humbin jetën pa nevoji për pazare të politikës ditore Aziatike, siqë ësht rasti i Siris.

Dhe për fund shpirtënishtë do ta ndieja vetën shum keqë sikurse që mosë ta njoftoja opinionin shqiptarë në përgjithësi për një marrveshje të dytë, që ësht bër kohë më parë në mesë të Turqis dhe Serbis, sepse për të parën tani opinioni i gjër shqiptarë ësht i njoftuarë e cila solli pastrimin e trojeve shqiptare dhe debimin e shqiptarëve në Turqi, ku Qeveria e asaji kohe e Turqis aq “respektë” kishte për shqiptarët, ku për qdo shqiptarë që mirrte në shtetin e saji i ipte ish qeveris jugosllave një mushk. Pra shqiptarët e dëbuar nga toka e Arbëris shkonin në Turqi me vlerën sa kushtonte një mushk.

Ndërsa në marrveshjen tjetër politike që ësht tani në veprim në mesë të Turqis dhe Serbis, Turqia ka marrë obligimë që të shtrijë ndikimin politik, ekonomik, dhe fetar, mbi Kosovën, dhe Kosovën sërish ta ktheji nën kthetrat e Serbis. Prandaji neve Shqiptarëve sna mbetët rrugë tjetër përpos ringjalljës së ndërgjegjës Kastriotase, themelimit të një Beslidhje Kastriotike, lidhjes së kësaji Beslidhje me botën Përendimore në përgjithësi e në veqanti me politikën Gjermane. Nëse nukë bëhet kjo shum shpejtë Kosova do të vazhdon të mbetët pa përkrahje ndërkombëtare, Evropa mundë të shihet vetëm në ëndërr, ndërsa nëpër fushatë e Kosovës, sikurë hije do të kullosin turq e shkije.

 

Më Shumë

Policia shqiptoi mbi një mijë e 900 gjoba në trafik brenda 24 orëve

Policia e Kosovës ka bërë me dije se gjatë 24 orëve të fundit ka shqiptuar 1936 gjoba në trafik. Sipas policisë, gjatë kësaj periudhe kohore...

Kryetari i Prizrenit viziton selinë e OKB’së

I pari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, gjatë vizitës së tij në ShBA, ishte edhe në selinë e Organizatës së Kombeve të Bashkuara...

Lajmet e Fundit