13.8 C
Prizren
E martë, 21 Mars, 2023

Ministria e Kulturës mban të punësuar pa konkurs

MemliKrasniqi_ministri kulturesMinistria e Kulturës, e Rinisë dhe e Sportit vetëm gjatë vitit të kaluar ka punësuar në administratë 11 veta duke iu shmangur konkursit publik.

Ani pse Zyra e Auditorit të Përgjithshëm ia ka tërhequr vërejtjen kjo është shkelje ligjore, MKRS-ja pranon se disa prej tyre po i mban në punë dhe nuk e konsideron të tillë. Pos numrit, emrat dhe pozitat e të punësuarve MKRS-ja nuk i bën të ditura. Ata i paguan me buxhet për mallra e shërbime dhe subvencione.

Institucioni më i lartë kulturor në vend ka gjithsej 68 punonjës të angazhuar me kontrata për shërbime të veçanta, përderisa 11 pa konkurs e numri i atyre që nuk paguhen nga kategoria për paga dhe mëditje, sipas ZAGj-it është 21. Zgjatja e kontratave të këtij lloji bëhet çdo tre muaj.

Përderisa opozita e konsideron këtë fakt si punësim të militantëve politikë, e pjesëtarët e komunitetit artistik si diçka të shpeshtë që po ngulfat kulturën, zyrtarët ministrorë thonë se punësimet janë bërë për nevoja të institucionit.
“Kontratat për shërbime të veçanta janë shkelje e kërkesave ligjore”, shkruan në raportin e Zyrës së Auditorit të Përgjithshëm. Sipas këtij raporti, pagesat e bëra në këtë formë mund të jenë të parregullta. Në raport ceket se përdorimi i tillë i kontratave mund të rezultojë me performancë të dobët operacionale, pasi stafi më i përshtatshëm nuk është punësuar. Zyra e Auditorit të Përgjithshëm nuk e shkarkon nga përgjegjësia as ministrin e Kulturës, Memli Krasniqi.

Krejt kjo për opozitën është një lojë politike për punësimin e militantëve partiakë. Vehbi Miftari, kryesues i Këshillit të ekspertëve për kulturë, rini dhe sport në Lidhjen Demokratike të Kosovës, ka thënë se si subjekt politik kaherë e ka kanë ngritur zërin ndaj fenomeneve të tilla.
“Ministria e Kulturës në vazhdimësi ka punësuar militantë partiakë me kontratë mbi vepër. Kjo ndikon drejtpërdrejt në buxhet”, ka shtuar Miftari.

Veprimet e MKRS-së nuk e çudisin aspak regjisorin Florent Mehmeti. Ai ka thënë se Ministria e Kulturës vazhdimisht luan me numra dhe raporte,shkruan Koha Ditore.

“’Forumi Kulturor’ është duke e kryer një hulumtim mbi buxhetin kulturor dhe shpenzimin e tij ku pjesën më të madhe e ka Ministria e Kulturës. Gjetjet tona janë trashanike”, ka thënë ai. Mehmeti i cili është dhe menaxher në teatrin “Oda”, thotë se shpesh shpenzohen mjete për destinacione që nuk janë të përcaktuara. Për të edhe mënyra e ndarjes së buxhetit është e vrazhdë.

Drejtori i financave dhe i shërbimeve të përgjithshme, Feim Maliqaj, thotë se MKRS-ja ka 600 të punësuar, ku rreth 400 janë punonjës profesionalë të trashëgimisë e performues të kulturës, dhe pjesa tjetër prej rreth 200, janë shërbyes civilë. Sipas tij, rastet që ende janë me marrëveshje për shërbime të veçanta kryesisht janë nga pjesa e punonjësve profesionalë të trashëgimisë dhe performuesve të kulturës.

“Problemi qëndron tek ajo se ende nuk është rregulluar përfundimisht fusha e shërbimit publik me ligj nga Ministria për Administratë Publike”, ka thënë a

Më Shumë

N’Golo Kante do të nënshkruajë kontratë të re me Chelsea-n

Chelsea është gati të mbështesë N’Golo Kante pavarësisht rekordit të tij të dëmtimeve. Detajet përfundimtare ende nuk janë konfirmuar. Por mesfushori francez është i gatshëm...

Putin do të arrestohet nëse shkel tokën gjermane

Presidenti i Rusisë Vladimir Putin, do të arrestohet nëse shkel tokën gjermane. Kështu deklaroi ministri gjerman i Drejtësisë, Marco Bushmann. Bushmann tha për “Bild am Sonntag”...

Lajmet e Fundit