22.8 C
Prizren
E enjte, 30 Maj, 2024

Për pakicat, vende të garantuara, jo të rezervuara

Kuvendi-Uleset e rezervuaraLegjislatura që e lamë pas, ka qenë e fundit që pakicave ua ka ofruar privilegjin e vendeve të rezervuara, pavarësisht votave të cilat ata kanë arritur t’i fitojnë nga elektorati.

Profesori i së Drejtës Kushtetuese, Arsim Bajrami,në një prononcim për Telegrafin ka sqaruar se Kushtetuta e Kosovës, tash e tutje, nuk e njeh kategorinë “vende të rezervuara për pakicat”, por vetëm “vende të garantuara”.

Sipas tij, dallimi në mes këtyre dy kategorive kushtetuese është se “vendet e rezervuara” u kanë siguruar pakicave 20 ulëse në Kuvendin e Kosovës dhe mundësinë që numri i ulëseve të rritet nëse partitë e pakicave kanë siguruara përqindjen e nevojshme të votave për të qenë pjesë e Parlamentit.

“Ndërsa, kategoria e ‘vendeve të garantuara’ nënkupton që nëse serbët i fitojnë shtatëvende nga vota e drejtpërdrejtë, ata i marrin edhe tri vende, duke plotësuar kështu normën prej 10 ulëseve. Thënë më thjesht, nëse eventualisht komuniteti serb siguron përmes votës së drejtpërdrejtë më shumë se 10 ulëse në legjislativin e vendit, Kushtetuta në këtë rast nuk garanton shtimin e asnjë vendi më shumë për ta”, thotë ai.

Ndryshe, tema e vendeve të rezervuara ishte aktualizuar gjatë kohës që po diskutohej kalimi i ligjit për shndërrimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në Forca të Armatosura të Kosovës. Pakicat e kishin kushtëzuar kalimin e ligjit për FAK-un me vazhdimin edhe për një mandat të vendeve të rezervuara.

Më Shumë

26 vjet më parë ra në altarin e lirisë dëshmori i parë i Prizrenit, Përparim Thaçi

26 vjet më parë ra në altarin e lirisë dëshmori i parë i Prizrenit futbollisti, Përparim Thaçi Në luftën për liri, dëshmori i parë i...

35 vjet nga vrasja e Ali Ajetit

  Më 30 maj 1989 në Podujevë ishte organizuar një demonstratë kundër regjimit serb. Atë ditë në Kosovë po qëndronte për një vizitë një grup diplomatësh...

Lajmet e Fundit