0.8 C
Prizren
E diel, 29 Janar, 2023

S’ka adresë për dosjen e kushtetutëbërjes

GjykataKushtetuese e KosovesKurrkush nuk e di me saktësi se ku ndodhet materiali voluminoz që tregon diskutimet në punën përgatitore të hartimit të Kushtetutës së Kosovës. Në Kuvend nuk ndodhet, e në Qeveri nuk dinë me saktësi nëse e kanë diku.
Kur interpreton nene të Kushtetutës, Gjykatës Kushtetuese i hyn në punë ky dokumentacion, që njihet me termin francez “travaux preparatoires”.

Aty përfshihen transkriptet, propozimet e hartuara nga grupet punuese, drafti i Kushtetutës si tërësi, draftet e kapitujve veç e veç, materialet nga udhëtimet jashtë vendit, materialet nga seminaret e punëtoritë, të gjitha transkriptet, e të tjera materiale, shkruan Koha Ditore.

Ky dokumentacion konsiderohet shpesh i dobishëm në sqarimin e qëllimeve të një norme. Kjo për shkakun se ka dy lloje klasike të interpretimeve të një dispozite – interpretimi literal (në germë) dhe interpretimi integral (në frymë). Dhe, për arsye të sanksionimit të parimeve dhe për shkak të kondensimit frazeologjik, kushtetuta, ndryshe nga aktet nënligjore, interpretohet në frymë. Metodika e interpretimit në frymë si burim parësor faktesh ka pikërisht “travaux preparatoires

Më Shumë

Suhareka në pulla postare të Kosovës

Sot, Filatelia e Postës së Kosovës, lëshoi në qarkullim të rregullt emisionin e pullave postare “Qytetet e Kosovës-Suhareka”, me pamjet e bukura të këtij...

Policia rrit sigurinë ndaj Totajt (VIDEO)

Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, është kanosur të martën mbrëma nga një qytetar. Sipas policisë, pronari i një shtëpie që për gati 10...

Lajmet e Fundit