18.8 C
Prizren
E diel, 26 Maj, 2024

Tërhiqet iniciatori i akuzave kundër kryetarit të Dragashit

Salim i dragashitIniciatori i kallëzimit penal kundrejt kryetarit të Dragashit dhe ish kryesuesit të Kuvenit Komunal, në rastin e keqpërdorimit të pronave, i tha në gjykatë se nuk i bashkohet ndjekjes penale.

Selim Jenuzi, kryetari i Dragashit dhe Lulzim Rifaj ish-kryesues i Kuvendit Kommunal, aktualisht konsull në Ambasadën Kosovare në Sofje të Bullgarisë kanë dalë të premten para Gjykatës Themelore të Prizrenit, në vazhdimin e gjykimit për keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Dëshminë e tij e vazhdoi ish-drejtori i ndërmarrjes “Sharr Prodhimi” Nijazi Tërshnjaku, i cili kishte dëshmuar edhe në seancën e fundit më 5 prill.

Tërshnjaku, i cili është edhe inicues i kallëzimit penal në këtë rast, në fund të deklaratës së tij, tha se nuk ndjehet i dëmtuar, nuk i bashkohet ndjekjes penale dhe nuk parashtron kërkesë pasuroro-juridike.

Ai gjatë dëshmisë së tij tha se prona prej 22 hektarësh e 326 arësh, deri në momentin e padisë, ka qenë në pronësi të ndërmarrjes “Sharr Prodhimi” në Dragash.

“Bartjen e kësaj prone e ka bërë Komuna, se a ka bazë apo jo, këtë unë nuk e di’’. tha dëshmitari Tërshnjaku.

Aktakuza e Prokurorisë Themelore në Prizren e ngarkon kryetarin e Dragashit, Salim Jenuzin dhe ish-kryesuesin e kuvendit komunal Lulzim Rifajn, aktualisht konsull në Ambasadën Kosovare në Sofje të Bullgarisë, se më 27 gusht 2009, me qëllim të përfitimit të kundërligjshëm të dobisë pasurore për tjetrin, i kanë shkaktuar dëm ndërmarrjes shoqërore “Sharr Prodhimi” në Dragash, e cila është nën menaxhim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit (AKP).

Sipas prokurorisë, pas marrëveshjes së tyre paraprake, ata akuzohen se shpërdoruan pozitën e tyre zyrtare, duke tejkaluar kompetencat, në atë mënyrë që i akuzuari i parë në cilësi të kryetarit të Komunës së Dragashit, urdhëroi drejtorin e Urbanizmit dhe Kadastrës që të bartë pronën shoqërore, patundshmërinë në sipërfaqen prej 29,7 hektarësh prej pronarit të ndërmarrjes shoqërore “Sharr Prodhim” në pronë të KK të Dragashit.

Pastaj këtë patundshmëri, i akuzuari Jenuzi ua dha në shfrytëzim pa ndonjë bazë juridike, personave fizikë-blegtorëve.

I akuzuari i dytë, Lulzim Rifaj, si kryesues i Kuvendit Komunal të Dragashit, sipas aktakuzës paraprakisht e vë në rend dite këtë bartje të pronës shoqërore, duke bindur asamblistët që ta votojnë propozimin, edhe pse e dinte se një veprim i tillë është në kundërshtim me ligjet në fuqi, pasi menaxhimi i pronës shoqërore me ligj i përket AKP-së.

Neni pesë i Ligjit për AKP-në, e përcakton këtë agjenci si administratore të ndërmarrjeve publike, pavarësisht nëse ndërmarrjet i janë nënshtruar ose jo transformimit.

Dëshmitari tjetër i seancës që u mbajt të premten, Usmen Baldzi që ka qenë drejtor i Ekonomisë dhe Financave në komunën e Dragashit nga viti 2003 deri në vitin 2007, para trupit gjykues ka thënë “se të gjithë banorët e kësaj komune e dinë se pronare e vërtetë i tokës së kontestuar është Komuna e Dragashit dhe qytetarët e saj”. Madje ai ka vlerësuar se Jenuzi dhe Rifaj kanë vepruar në mënyrë të duhur me bartjen e këtyre 29 mijë hektarëve në pronësi të komunës.

Prokurori, Mehdi Sefa, ka sfiduar këtë dëshmitar me pyetjen se pse “Sharr Prodhimi” menaxhohet nga AKP-ja nëse prona është e komunës, me ç’rast Baldzi tha se kjo paluajtshmëri është regjistruar në mënyrë të gabuar në Kadastër si pronë e ndërmarrjes shoqërore. Paraqitja e Baldzit ka bërë që prokurori të paraqesë vërejtje lidhur me dëshminë e tij.

Ndërkaq përfaqësuesi ligjor i AKP-së, i ftuar në cilësinë e dëshmitarit, Fahridin Purova, ka konfirmuar se menaxhimin e administrimin e aseteve të luajtshme dhe të paluajtshme të ndërmarrjeve shoqërore e bën AKP-ja dhe se në rastin konkret ekziston një kontest civil mes AKP-së dhe Komunës së Dragashit.

Ai ka përkujtuar se AKP-ja ka iniciuar padi civile me kërkesë për anulimin e aktvendimit të KK-së së Dragashit, të datës 27.08.2009, me të cilin 29 mijë hektarë të “Sharr Prodhimit” janë bartur në pronësi të komunës. Purova ka sqaruar se AKP-ja i ka shkruar MAPL-së, i cili organ qeveritar ka kërkuar nga KK-ja e Dragashit që të rishqyrtojë këtë vendim.

Seanca e radhus do tt. Mbahet më 6 qershor, kur Purova do të vazhdojë me dëshminë e tij./Gazeta Jeta ne Kosove/

Më Shumë

Fondacioni Golden Eagle ndan 5,000 euro për 18 vjeçarin nga Prizreni

Fondacioni Golden Eagle ndan 5,000 Euro për 18 vjeçarin nga Prizreni, Argjend Jonuzaj dhe bën ftesë për të gjithë shqiptarët që t’u dalin në...

Mbi 2 mijë gjoba të shqiptuara për 24 orë në Kosovë

Në 24 orët e fundit në Kosovë, policia ka shqiptar gjithsej 2146 gjoba trafiku.Kështu bëhet e ditur nga raporti i policisë. Ndërkaq në raportin 24...

Lajmet e Fundit