33.8 C
Prizren
E mërkurë, 19 Qershor, 2024

Gjendjen e demokracisë në Kosovë

Ali HerticaMr.Ali Hertica

Jo rrallë shoh një studiues i cili paraqet rezultatet e punës së tij jashtë kullës së fildishtë, të shkencës, të detyruar për të justifikuar. Relevanca e afateve kohore të çështjes së pretenduar akademik . Shkencëtarët të cilët angazhohen me demokracinë sot,  per të shpëtuar të paktën këtë pyetje të ngutshme. Nuk është e vështirë një letër në mëngjes, një debat parlamentar ose një parti familjare, ku (kriza), nuk është në axhendën politike, politikanë të cilët përbuzin zgjedhësit e tyre. 

Jeni ne bilanc te ri te pushtetit në parlamentin e Kosovës dhe qeveria e pakicës e parë që nga viti s’mbahet mend  ndryshimi  i simptomit  te kësaj krize ose vetëm dritë në fund të tunelit . Është demokracia parlamentare në njëzet e shekullit të parë të globalizimit si një sistem politik. Nëse diçka është e diskutueshme në ekipin tonë interdisiplinare e dhjetë shkencëtarëve politikë, historianë dhe filozofë të cilët kanë punuar në tre vitet e fundit në projektin e hulumtimit “repertorë të Demokracisë” mbi idealet ndryshimin demokratik, praktikat dhe institucionet ,atëherë ajo është se “demokracia” është nga ekstrakt definicion dogmatik të vërtetave. 

Në çdo sistem të zgjedhësve dhe të zgjedhurëve janë repertorë disa idealist demokratik dhe konform   krah për krah  , tensionet dhe dallimet në mes të repertorëve  janë të mbuluara zakonisht me mantelin  ,,’e’ demokracisë.,, Vetëm kur këto kontradikta janë bërë eksplicite, nuk është një krizë e demokracisë. Kjo është (latent) prania e repertorë të tjerë në të njëjtën kohë ofron një zgjidhje të parë të reagimit dhe rregullime. Ndonjëherë duke kërkuar për një mënyrë për të dalë nga kriza fokusohet në traditën e vet kombëtare demokratike, por po aq shpesh, nevoja për përtëritje dhe një pushim me këtë traditë si justifikim për besimet e tjera të praktikave demokratike.

Jo vetëm format konkrete të demokracisë, por edhe idealet e mëdha duket se subjekt për të ndryshuar. Njerëzit e ulur në agora e polisi grek ende luan një rol në konceptimin tonë ideal i demokracisë. Ky idealizim është në origjinën fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, kur nuk është bërë bujë për faktin se gratë e politikës nuk kishte nga vota e tyre të etikës vet demokratik dhe se njerëzit kishin për të provuar, sepse ata mund të marrin pjesë në pjesën demokratike një pasuri të caktuar Vendimin.

 Në greqisht termi “idiotes” referuar qytetarëve të cilët nuk janë në zyra publike e mbushur dhe qëndruan larg nga asambleja. Analistët pesimist me një farë ekzagjerimi në përfundimin se “idiotes” e sot janë ata që tregojnë angazhimin politik.Ata flasin për një “demokraci spektatorëve”, ku duan të dëgjojnë zërin e qytetarëve të tyre, por gjithashtu të doja të mbajtur politikën në gjatësinë e krahut. Pavarësisht nga kjo, idealet e qytetarëve grekë deliberating votimi i tyre arrijnë rezultate të menjëhershme në vendimmarrjen politike, në mënyrë për të ardhur në të gjithë Evropën. Kohët e fundit përsëri gjithashtu të bashkësive politike, të cilat janë shumë të mëdha për të mbledhur në një katror qytetarët të marrin vendimet vetë. Një tjetër zhvillim i kohëve të fundit është se partitë margjinale dhe amatoreske populiste në shumicën e rasteve    janë të zëvendësohet ose të bëhen pjesëmarrëse të ashpra dhe të plotë në lojë politike – në arenën parlamentare dhe më gjerë. Pyetjet e përjetshme në lidhje populizmit dha atyre një rëndësi të re: Sa kohë mund të një politikani në politikën e Prishtinës vetem si një i huaj i besueshëm?

Sa kohë është ideale populiste e një vullneti popullor mishëruar nga udhëheqës politik që të bashkohen me nevojën urgjente mësipërme të qytetarëve për të marrë pjesë në politikë flasin veten? Nëse është e vërtetë, siç është argumentuar më lart, se “demokracia” ka krizat e veta krijuese dhe rregullisht ridefinon vetveten, e njëjta gjë është e vërtetë për të kundërtën: “anti-ose un-demokratike”. Ajo që është e zhurmshme dhe shqetësuse, të cilat, shteti kishte për të vepruar në interes të “demokracisë” ishte e vështirë në vitet gjashtëdhjetë një pishtari i demokracisë së vërtetë, që durimi të ishte edhe përtej dritaret e dyqaneve.

Nëse ju pastaj me sy të tjerë në raundin e shquar në dukje në   faqet e opinionit të leximit ka pyetje të tjera në mendje, ka përmbushur funksionin e tij,nuk japin përgjigjet e duhura, por për të ngritur pyetje të drejtë.

 

Më Shumë

Përurohet Shërbimi i Kardiologjisë Intervente në Prizren

Në Spitalin Rajonal të Prizrenit është bërë përurimi i repartit të Shërbimit të Kardiologjisë Intervente, projekt ky i Qeverisë së Kosovës dhe i mbështetur...

Mamusha do të bëhet me Qendër Kulturore Rinore me vlerë 1.7 milion euro

Ministria e Kulturës, Ministria e Zhvillimit Rajonal dhe Komuna e Mamushës kanë nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi për projektin “Ndërtimi i Qendrës Kulturore Rinore në Mamushë”. Projekti...

Lajmet e Fundit