5.8 C
Prizren
E shtunë, 26 Nëntor, 2022

Kryeinspektori i MMPH-së Bedri Halimi dhe katër inspektorët e Prizrenit shpallën të pafajshëm për korrupsion

Pas rigjykimit, kryeinspektori i Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH), Bedri Halimi, si dhe katër inspektorë të Komunës së Prizrenit, Enver Bytyqi, Nexhmedin Musliu, Bashkim Krasniqi dhe Ruzhdi Daka, janë liruar nga akuzat për keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Aktgjykimi është shpallur të mërkurën nga kryetari i trupit gjykues, gjykatësi Lutfi Shala, sipas të cilit pala e dëmtuar është udhëzuar në kontest të rregullt juridiko-civil.

Gjykatësi Shala tha se arsyetimin e vendimit palët do ta pranojnë në afat të arsyeshëm kohor.

Fillimisht, në seancën e së mërkurës, pasi që aktakuza është konsideruar e lexuar, katër të lartpërmendurit janë deklaruar të pafajshëm për akuzat e prokurorisë.

Tutje, prokurorja Merita Bina-Rugova dhe mbrojtja kanë qëndruar pranë fjalëve hyrëse të dhëna në gjykimin e kaluar.

Më pas, me propozimin e prokurores Bina-Rugova dhe mbrojtjes, provat e administruara në shqyrtimin e kaluar janë konstatuara të lexuara.

Kurse, Halimi, Bytyqi, Musliu, Krasniqi dhe Daka kanë qëndruar pranë mbrojtjes së dhënë në më herët, si dhe prokuroria dhe mbrojtja ka qëndruar pranë fjalëve përfundimtare.

Në këto rrethana, rigjykimi për këtë rast përfundoi brenda gjysmë ore.

Asociation “Loyola–Gymnasium” shpall konkurs për regjistrimin e nxënësve për vitin shkollor 2022- 2023

Ndryshe, Gjykata Themelore në Prishtinë më 17 maj 2021 i kishte shpallur të pafajshëm katër të lartpërmendurit, lidhur me akuzat për keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Pas ankesës të ushtruar nga prokuroria, Gjykata e Apelit më 25 janar 2022 e kishte kthyer rastin në rigjykim për shkak të shkeljeve esenciale procedurale.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës (PSRK), të ngritur më 18 nëntor 2019, Bedri Halimi duke punuar si Kryeinspektor i Inspektoratit të Ministrisë se Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH), kompetent për inspektimin e punimeve ndërtimore në Parkun Nacional “Sharri” në Prevallë, me dashje nuk i ka kryer detyrat e domosdoshme të përcaktuara me Vendimin e Ministrit të MMPH-së Nr.34/13 të datës 15.11.2013, me të cilin urdhërohet rrënimi i objekteve pa leje brenda Planit Rregullues Urban në Parkun Nacional, në atë mënyrë që edhe pse e ka hartuar planin për zbatimin e urdhëresës në 4 faza, atë nuk e ka përmbushur, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Sipas aktakuzës, në fazën e parë ishin rrënuar 180 objekte, në fazën e dytë nga 28 vendime për rrënim, janë zbatuar vetëm 20, duke mbetur edhe 8 vendime të pazbatuara.

Ndërsa, katër të tjerët, Enver Bytyqi, Nexhmedin Musliu, Bashkim Krasniqi dhe Ruzhdi Daka, sipas aktakuzës si inspektorë të ndërtimit në Drejtorinë e Inspektoratit të Komunës së Prizrenit, kanë qenë përgjegjës për inspektimin e punimeve ndërtimore në Parkun Nacional, në periudhën kohore nga 22 qershor 2006, e deri më datë 3 maj 2013, kur MMPH-ja me vendimin M.Nr.1498/13, e ka urdhëruar ndërprerjen e të gjitha aktiviteteve ndërtimore në zonën e Prevallës.

Sipas PSRK-së, të njëjtit me dashje nuk i kanë përmbushur detyrat zyrtare konform Ligjit për Ndërtim nr. 2004/15, nuk e kanë bërë mbikëqyrjen inspektuese të ndërtimeve, nuk kanë urdhëruar pezullimin e ndërtimit dhe nuk i kanë iniciuar procedurat e parapara me ligj, ashtu që gjatë këtyre shtatë viteve e kanë lejuar ndërtimin e disa qindra objekteve pa leje ndërtimi, duke reaguar vetëm në disa raste.

Prokuroria pretendon se Enver Bytyqi, ishte i përfshirë në tri raste të ndërtimeve të palejuara të pronarëve Sezo Beqiri, Fehmi Beqaj dhe Muharrem Brando, kurse Nexhmedin Musliu në dy raste, të pronarëve Irfan Beqiri dhe Blerim Bajraktari. Tutje, thuhet se Bashkim Krasniqi ishte i përfshirë në një rast të pronarit Hazir Merlaku dhe Ruzhdi Daka në një rast të pronarit Kadri Bajrami.

Me këto veprime, PSRK-ja thotë se këtë mënyrë ata kanë shkaktuar degradimin e mjedisit në masë të madhe, kurse secilit pronarë të objektit të ndërtuar pa leje, iu kanë mundësuar përfitimin e dobisë pasurore në vlerë mesatare prej 10.500 euro.

Më Shumë

Shkelet një këmbësor në Suharekë

Një këmbësor është shkelur me veturë në Suharekë. “Këmbësori mashkull kosovar ka kërkuar ndihmë mjekësore pasi që në vendkalim ishte goditur nga një veturë e...

U thirr nga Franca në Kupën e Botës, Frankfurt nxjerr në shitje sulmuesin

Do të duhej një ofertë prej 60 milionë euro për ta bërë Eintracht Frankfurt të mendojë për shitjen e Randal Kolo Muani-t, sipas “Sport...

Lajmet e Fundit