22.8 C
Prizren
E shtunë, 15 Qershor, 2024

Mendimi politik gjatë viteve

Ali Hertica5Shkruan: Mr.Ali Hertica

“Demokracia: Një (formë ) e shtetit për të gjithë njerëzit që ndikojnë në grantet e qeverisë.”

Ky është përkufizimi i demokracisë nga fjalorit . Për shekuj me radhë njerëzit kanë trajtuar tashmë me pyetjen se çfarë është demokracia, se si ajo duhet të jetë dhe të cilin ajo mund të marrë pjesë. Ndryshimet kanë kaluar mendimtarë politike të mëdhënj dhe të vogl kanë vënë në lëvizje. Duke kthyer për të njohur se ndryshime të mëdha në mendimin politik u zhvillua. Disa periudha

Disa nga emrat e parë e madhe që kontribuan në mendimin politik ishin Platoni dhe Aristoteli. Ata jetonin në kohën e Athinës së lashtë, një periudhë që filloi rreth 500 pes. Athina ishte, ndër të tjera i njohur për arkitekturën e saj, kulturën dhe filozofinë lulëzuar, diçka që Platoni dhe Aristoteli kontribuojnë për të dorëzuar. Në Athinë, demokracia fjala ishte përdorur më parë: popull që do të thotë njerëzit Cratos do të thotë pushtet, sundimi. Prandaj mund të thuhet se demokracia është “shpikur” në Athinë. Demokracia në Athinë ishte një demokraci direkte, që do të thoshte se ajo do të mund të dëgjohet për çështje të rëndësishme. Njerëzit votojnë direct, kjo është bërë nga një shfaqje e duarve në takimet publike.

Një periudhë e dytë e rëndësishme e mendimit politik ishte Rilindja rreth 1350-1525. Rilindja filloi në qytet e shteteve italiane, ku është mirëqenia e bankierëve dhe tregtarët rritur në mënyrë të konsiderueshme. Interesi më klasik lulëzoi në mesë qytetarëve të vetë-vetëdijshëm, siç duhet. Gjatë kësaj kohe ka jetuar Niccolò Machiavelli . E cila ishte pjesë e traditës republikane. Një element demokratik italiane të qyteteve-shtete është parë në bord, i cili është kryer nga zyrtarët e zgjedhur që puna e tyre të mund të ushtrojnë. Vetëm për një periudhë të caktuar kohe mbrapa.

Në shekullin e 16-të, Reformimi ndodhi, e cila është një ndryshim i madh për përdorim të përditshëm të tilla si rrëfim të detyrueshëm dhe blerja e indulgjencave. Pasuria e madhe dhe pasuri e Kishës Katolike Romake ishte në kontrast të madh me thjeshtësinë e pasuesve të parë të Jezu Krishtit. Pasi ka pasur shumë forma të abuzimit që u mbajt në kishën katolike, shumë kritika në shekullin e pesëmbëdhjetë, ai erdhi në një këputje aktuale të kishës erdhi bashkësitë protestante. Luther Kusht i argumentuar për të drejtën e rezistencës nga ana e autoriteteve lokale, të udhëhequr Reformimi në Zvicër dhe Gjermani. John Calvin i udhëhequr lëvizjen protestante në Francë. Ai argumentoi se opozita nga ana e autoriteteve lokale ishte e justifikueshme, sepse ata janë zgjedhur nga populli.

Në shekullin e 17-të, Holanda ishte një Republic ekonomikisht të begatë. Tregtar i suksesshëm me jashtë do të thotë se edhe ekonomia lulëzoi edhe në shumë fusha të tjera, për shembull shprehur në vëmendjen e madhe të artit. Gjatë kësaj kohe filozof Baruch Spinoza i njohur, idetë e të cilit më vonë do të dorëzojë të iluminizmit francez një kontribut të çmuar.

Në Angli në shekullin e 17 kishte dy revolucione po ndodhin. Revolucioni i parë udhëhoqi Anglinë nga një monarki në një republikë ndryshuar, me revolucion i dytë erdhi një monarki kushtetuese themeluar. Të drejtat e popullit dhe parlamentit u njohën në monarki kushtetuese nga King William III dhe gruas së tij, dhe ishin mishëruar në Kartën e të Drejtave në vitin 1688. Ky ligj ishte baza e demokracisë angleze dhe përshkroi të drejtat e të gjitha anglezët. Në këtë kohë ka jetuar edhe mendimtarët politike Thomas Hobbes dhe John Locke . Hobbes iku gjitha revolucioneve të vendit dhe nga atje ka dhënë kontributin e tij në mendimin politik. Para dytë ‘Revolucionit të Lavdishëm’ Locke ka shkruar “Kujtimet” e tij në të cilën ai e pranuar në rezistonin acar.

Shkenca gjithashtu bëri një hap përpara në shekullin e 17-të. Tendencat vazhduan në shekullin e 18 kur zona e shkencave natyrore zbulime spektakolare janë bërë, të tilla si zbulimin e gravitetit. Kjo krijoi një pjesë të madhe të besimit në arsyes njerëzore dhe ideja ishte se një menaxhimi racional i kompanisë do të jetë e mundur. Ky ishte shekulli i iluminizmit, në të cilin mendimtarët të ndryshme ishin aktive, si Adam Smith , Charles de Montesquieu , Jean-Jacques Rousseau dhe Marquis de Condorcet . Një nga teoritë më të njohur të kësaj periudhe erdhi nga Montesquieu, në ndarjen e gjyqësor, ekzekutiv dhe legjislativ.

Në fund të shekullit të 18-të, revolucioni industrial në Angli. Shpikja e motorit me avull, ndër të tjera të bëra prodhimit makine mund të gjeni, i cili është një kohë e madhe e kursimeve dhënë vend. Transporti bërë një zhvillim të shpejtë pas shpikjen e avullore dhe tren me avull. Përveç që produktet erdhi brenda dorës së qytetarëve të zakonshëm, gjithashtu ka pasur revolucion industrial një klasë punëtore dhe një klasë sipërmarrëse. Për shkak të pagave të ulëta të punëtorëve, kishte një boshllëk të madh në mes të biznesmenëve të pasur dhe punëtorët e varfër. Në këtë periudhë ka pasur shumë përgjigje anti-demokratike të Iluminizmit. Në Angli, megjithatë, mbeti një lëvizje që parimet demokratike ndjekur në mënyrë aktive, e udhëhequr nga, ndër të tjera, radikale liberale James Mill , Bir i kujt John Stuart Mill Pastaj do të vijë. Hapat e tij

Përveç rritjes së liberalizmit në Angli, ku ishte kryesisht parimet e lirisë, barazisë dhe socializmit ishte në Rusi. Revolucioni industrial i klasës punëtore nuk i kishte dhënë të rritet me pasuri të mëdha dhe ata kishin për t’u marrë me kushtet e këqija të punës dhe strehimit të papërshtatshëm. Filozofi gjerman Karl Marx i dhënë në mes të shekullit të 19-të, një kontribut të madh në shfaqjen e socializmit në Rusi, në bashkëpunim me Friedrich Engels. Pasuesit e liderit Revolucionit rus Vladimir Lenin , E cila bëri thirrje për një parti të revolucionarëve spikes profesionale do ta quajnë veten komunistë më vonë.

Shekulli i 20-të ishte një demokraci e trazuar. Gjysmat e parë ishte e dominuar kryesisht nga dy luftërave botërore, të cilat u pasuan menjëherë nga Lufta e Ftohtë. Pas rënies së murit dukej për të ardhur në një fund ndaj komunizmit si bota tani do të zhvillohet. Rees Terrorizmi siç e njohim që nga 11 shtator 2011 ende nuk ishte kryer, dhe dukej vetëm për të bërë rrugën për demokraci. Për të ardhmen e rendit botëror përshkruar përfshijnë Francis Fukuyama dhe Samuel Huntington Ku ata morën qëndrim të kundërt. Në frontin ekonomik i dha Milton Friedman një kontribut i rëndësishëm me përshkrimin e tij të marrëdhënieve mes qeverisë dhe tregut. Si teoria e tyre do të marrëdhënie të realitetit të ardhmen do të duhet të theksoj ..

Më Shumë

Walker: Kosova është një tregim i jashtëzakonshëm suksesi

Ambasadori William Walker është takuar me kryeministrin Albin Kurti. Këtë takim Walker e ka vlerësuar produktiv dhe shumë trë mirë. “Më lejoni të them se...

Policia e Kosovës për 24 orë shqipton mbi 1 mijë e 500 gjoba trafiku

Policia e Kosovës ka njoftuar se brenda 24 orëve ka shqiptuar 1505 tiketa trafiku.   Në raportin 24 orësh bëhet e ditur poashtu se gjatë 24...

Lajmet e Fundit