25.8 C
Prizren
E hënë, 20 Maj, 2024

Financat e partive politike, të pakontrolluara

partite-politikeKomisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa thonë se partitë politike mbesin fushë e pakontrolluar në aspektin e llogaridhënies financiare. Ato vazhdojnë të shohin shumë zbrazëti në skemën institucionale që mbikëqyr dhe heton aktivitete financiare të subjekteve politike.

Dy segmentet që shqyrtojnë dhe vendosin rreth raportimit financiar të partive politike thonë se skemës i nevojitet një mekanizëm shtesë që kontrollon mirëfilli aktivitetet financiare të tyre.

Bazuar në raportet e financave që partitë politike dërgojnë në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), kryetarja e këtij organi Valdete Daka, thotë se nuk ekziston ende kontroll i mirëfilltë financiar në raport me subjektet politike.

“Aktualisht me ligj jemi njëfarë mbledhësi i raporteve financiare që ua dërgojmë Auditorit. Por, vërehet që ka shumë zbrazëti në mekanizmin e kontrollit, që duhet t’i bëjë subjektet politike më llogaridhënëse ndaj publikut”, i ka thënë Daka Radio Kosovës.

Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa deri më tani ka shqiptuar mbi 2000 gjoba për parregullsi ndaj partive politike. Totali i këtyre gjobave ka shkuar në miliona euro. Për, këtë arsye ky organ konsideron se aktivitetin financiar të partive politike nuk ka kush ta kontrolloj. Mul Desku, nga PZAP thotë se nevojitet një mekanizëm më serioz kontrolli.

“Këtu mungon një mekanizëm që do të ishte një lloj auditori apo hetuesi i pavarur që heton çdo aktivitet financiar të partive politike. Kjo për të ditur se nga po i marrin ato financa , si po i shfrytëzojnë ato, a po i japin llogari ndokujt dhe a po i kalojnë kufizimet ligjore të kuotave për shpenzime”, ka thënë Desku.

Deri më tani Prokuroria e Shtetit sipas koordinatores Kundër Korrupsionit Laura Pula, nuk ka ndryshuar metodë hetimi të keqpërdorimeve të mundshme të subjekteve politike. Pula i ka thënë Radio Kosovës se po pritet të nënshkruhet serish memorandumi që ishte nënshkruar me segmentet tjera në zgjedhjet e kaluara lokale.

Nëse materia e këtij memorandumi do të jetë e njëjtë, atëherë as prokuroria nuk konsiderohet se disponon gjithë mekanizmat që kontrollojnë mirëfilli aktivitet e paligjshme financiare të partive politike.

Megjithatë në këtë betejë shumica e institucioneve po mbështeten tek Qendra e Inteligjencës Financiare, e cila mund të hetoj transaksionet e mundshme të dyshimta të partive politike.

Më Shumë

Moti sot: I vranët dhe vende-vende me riga shiu, temperaturat deri në 21 gradë Celsius

Gjatë ditës së sotme, moti në Kosovë do të jetë i vranët dhe vende-vende me riga shiu. Sipas Institutit Hidrometeorologjik të Kosovës, temperaturat minimale do...

Shtyhet afati i procesit të regjistrimit të popullsisë

Qeveria e Kosovës ka njoftuar se është shtyrë afati i procesit të Regjistrimit të Popullsisë deri më datën 24 maj.   Sipas komunikatës  së qeverisë, ky...

Lajmet e Fundit